Badania wykazują, że zdecydowana większość Polaków zmaga się z próchnicą zębów. Mimo że przyczyn jej powstawania jest wiele, sporo osób winą obarcza cukier. Czy rzeczywiście wyłącznie produkty spożywcze go zawierające odpowiadają za ubytki próchnicowe? Jaki jest związek pomiędzy sposobem odżywiania się a zdrowiem jamy ustnej? Świadomość w tym temacie podpowie Wam, jak zapobiegać powstawaniu próchnicy i innym chorobom przyzębia. W niniejszym artykule dzielimy się również wskazówkami na temat tego, jakie nasze produkty warto stosować, aby zapobiegać ubytkom próchnicowym.
Czym jest próchnica zębów?
Raczej każdy z Was kiedykolwiek słyszał o próchnicy zębów. Czy wiecie jednak, czym ona właściwie jest i co jest bezpośrednią przyczyną jej powstawania? Próchnica to powszechna choroba zębów o podłożu bakteryjnym. Spowodowana jest zazwyczaj przez bakterie z grupy Lactobacillus acidophilus lub poszczególne paciorkowce (przede wszystkim mowa o Streptococcus mutans). Próchnica występuje najczęściej u osób, które nie dbają odpowiednio o higienę jamy ustnej, lub praktykują na co dzień niezdrową dietę, zwłaszcza bogatą w cukier. Cukry stanowią bowiem pożywkę dla bakterii, a ich rozkład powoduje demineralizację szkliwa zębów. Proces ten neutralizowany jest przez ślinę. Aby jednak mogło dojść do remineralizacji szkliwa, w środowisku jamy ustnej musi panować odpowiednie pH. Zbyt kwaśne pH jamy ustnej uniemożliwia naprawę uszkodzonego szkliwa. Dlatego właśnie sposób naszego odżywiania się i częstotliwość spożywanych przekąsek mają ogromny wpływ na zdrowie zębów.
Jakie produkty powodują próchnicę?
Wśród grupy produktów spożywczych najbardziej szkodliwych dla zębów wskazywane są przede wszystkim te zawierające cukry proste. Glukoza, sacharoza, fruktoza i maltoza to związki szczególnie chętnie spożywane przez bakterie, co więc doprowadza do rozwoju próchnicy. Z tego powodu powinniśmy przede wszystkim unikać słodyczy, ciast i słodkich napojów. Zwłaszcza szkodliwymi dla zdrowia zębów produktami są lepkie słodycze, takie jak: karmelki, krówki, żelki czy gumy rozpuszczalne. Kolejną grupą żywności powodującą próchnicę są produkty zawierające skrobię, czyli przede wszystkim: ziemianki, pieczywo, ryż i wszelkie produkty mączne. Do powstawania próchnicy przyczynia się również spożywanie produktów, takich jak: świeże i suszone owoce, ziarna zbóż oraz miód.
Jak zapobiegać próchnicy?
Istnieje wiele zdrowych nawyków, które praktykowane regularnie zmniejszają ryzyko rozwoju próchnicy. Najważniejsza jest przede wszystkim prawidłowa higiena jamy ustnej uzupełniana o systematyczne wizyty u lekarza dentysty. Ponadto, tak jak mamy produkty spożywcze powodujące próchnicę, możemy też się spotkać z żywnością jej zapobiegającą. Można tutaj między innymi wskazać: zieloną herbatę, świeże warzywa, ryby, produkty mleczne, masło i kakao. Dieta bogata w produkty nastawione na zdrowie zębów stanowi więc kolejny sposób na profilaktykę próchnicy. W przypadku szczególnie dużego problemu próchnicy i innych chorób przyzębia można również stosować różne produkty kosmetyczne o działaniu czyszczącym i pielęgnacyjnym. Takie zastosowanie posiada między innymi znajdujący się w naszej ofercie żel do pielęgnacji zębów Haxyl®, który wpływa na remineralizację szkliwa, ogranicza odkładanie się kamienia nazębnego i zapobiega próchnicy. Kolejnym naszym produktem zalecanym do stosowania u osób z dużym ryzykiem rozwoju próchnicy jest proszek z hydroksyapatytem do codziennej pielęgnacji zębów Biochem®.
Znajomość wpływu diety na powstawanie próchnicy pełni ważną rolę dla możliwości wdrożenia odpowiedniej profilaktyki chorób zębów. Prawidłowy sposób odżywiania się, właściwa higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty u stomatologa pozwolą Wam na cieszenie się pięknymi i zdrowymi zębami.